fredag den 25. januar 2019

Ellekongen af Signe Fahl

Bogen er sponsoreret af forfatteren
Titel: Ellekongen
Forfatter: Signe Fahl
Serie: Tågespind 1
Forlag: Ulven og Uglen
Udgivelse: 2017


402 sider

Baggrund for læsningen:
Forfatteren af denne bog, Signe Fahl, kontaktede mig tidligere på måneden for at høre om jeg kunne være interesseret i 'Ellekongen', samt fortsættelsen 'Elleskudt'. Umiddelbart lød det som nogle meget interessante fortællinger om folketro i 1700-tallets Danmark, og den første bog 'Ellekongen' blev modtaget godt da den udkom sidste år. Så jeg valgte at takke ja, på trods af, at bøgernes ydre udstrålede noget andet, end det jeg normalt ville gå efter, og det blev jeg glad for at jeg gjorde!

Kort resumé:
Karen har det meste af sit liv tjent hos en bondefamilie, hvor hun bruger det meste af dagen på at malke køer, kærne smør og spinde garn fra morgen til aften. Den eneste adspredelse er når gamle Ane fortæller beretninger om landsbyfolkets fatale møder med Troldfolk, Ellepiger og Ellekongen. Karens fremtidsudsigter er ikke meget anderledes end hvad hun befinder sig i nu, og på trods af, at hun er bevidst om, at dette er hvad livet kan tilbyde en ung kvinde som hende, drømmer hun om noget andet. En dag møder hun en mystisk mand i skoven, som bliver ved med at dukke op hvorend hun er, og snart er hun tryllebundet af hans nærvær og ønsker at de kan forblive sammen. Men Daniel er ikke hvem han udgiver sig for, og det får store konsekvenser for Karen.

Evaluering:
Jeg havde en forhåbning om, at fortællingen ville falde i min smag, jeg havde dog ikke forventet, at jeg ville blive fanget i så høj grad som jeg gjorde. Som Karen blev tryllebundet af Daniel, blev jeg tryllebundet af fortællingen, og jeg havde ikke lyst til at slippe den, før sidste side var læst. Man skulle tro, at det ville blive en anelse trivielt at læse så meget om, at malke køer og kærne smør, men jeg nød virkelig den rolige, men støtte, fremgang i fortællingen.

Jeg sætter stor pris på en scene, som sættes grundigt og troværdigt op, og selvom jeg ikke er ekspert i 1700-tallets Danmark, så fik jeg følelsen af, at rammerne var helt rigtige. Der er ingen tvivl om at forfatteren har sat sig grundigt ind i denne periode af Danmarkshistorien, og jeg nød at der blev brugt 'gamle' ord, og at levemåden blev beskrevet grundigt, uden at det virkede malplaceret for fortællingen. Da jeg modtog bogen med posten, havde forfatteren, Signe Fahl, medsendt et kort, hvor hun bl.a. skrev, at hun garanterede at jeg ville blive lidt klogere på 1700-tallets levevis og folketro efter endt læsning, og der havde hun helt ret! Jeg føler mig meget beriget i forhold til dette emne efter endt læsning. Derudover vil jeg mene, at gammel dansk folketro er ret undervurderet, hvilket er ærgerligt, da det sagtens kan stå mål med diverse vampyrer, varulve og græske guder, hvilket 'Ellekongen' beviser. 

Bogen beskrives som en paranormal romance. I begrebets bogstaveligste forstand, er dette nok rigtigt, men jeg føler alligevel ikke, at det er helt rammende for fortællingen. For det første er både kærlighedsdelen, samt den paranormale del, enormt afdæmpet, hvilket passer godt til den tid fortællingen portrætterer. Dog føler jeg, at dette får fortællingen til at skille sig ud fra mange andre fortællinger indenfor genren, som ofte har en velvoksen portion drama indblandet. Derudover har bogen en historisk del, som fylder rigtig meget i fortællingen, hvori det paranomale ikke har en særlig stor rolle, hvilket næsten giver fornemmelsen af socialrealisme. Den afdæmpede tilgang, og det historiske aspekt højnede helt klart kvaliteten af min læseoplevelse, og jeg synes at bogen skiller sig ud fra alt andet jeg før har læst.

Bogens rolige fremgang kulminerer i en række omvæltende begivenheder for Karen til slut, og det virker som om at fortællingen ændrer karakter. Min oplevelse var, at alt til slut gik lidt for hurtigt, og jeg ville ønske, at tempoet var sat op lidt før i fortællingen, hvilket den sagtens kunne bære, så det ikke kom til at virke så voldsomt til slut. 

Jeg kan anbefale bogen til alle som er interesseret i at blive lidt klogere på en anden tid i Danmark, hvor der var trange kår, fremtidsudsigterne var få, og overtro var en accepteret del af livet. Jeg nød at læse 'Ellekongen', som var indbegrebet af betagende kærlighed og historisk grundighed, og ser frem til at se fortællingen folde sig endnu mere ud i det næste bind 'Elleskudt'.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar