lørdag den 1. december 2012

Skyatlas

Forfatter: David Mitchell
Titel: Skyatlas
Originaltitel: Cloud Atlas
Forlag: People's Press
Orig. udgivelse: 2004

539 sider

~ Skyatlas er filmatiseret og får premiere den 14. marts 2013 ~
Æren, som den første bog jeg anmelder på bloggen, falder til ’Skyatlas’. Jeg faldt over bogen i en boghandel og vidste straks at dette var en bog jeg måtte læse. Udover at forsiden er fantastisk flot, vakte bagsideteksten også min interesse. Lidt tid derefter var jeg så heldig at få bogen i gave og gik straks i gang med læsningen.

En midaldrende herre i 1800-tallet er kommet med en båd til en stillehavsø, hvor han møder en læge, som går og samler tænder på stranden. En ung engelsk gentleman, som er blevet afskåret fra faderens pengestrøm, søger til Belgien for at komponere og hjælpe med at nedskrive stykker for en berømt komponist først i 1900-tallet. En forsker myrdes, grundet en farlig viden han har om en stor virksomheds nye reaktor. En kvinde sætter sig til at undersøge baggrunden for mordet. En mand, som er på flugt fra nogle halvkriminelle fyre, som mener han skylder dem penge, ender låst inde på et plejehjem, som han troede var et hotel da han tjekkede ind. At komme væk fra dette plejehjem viser sig at være sværere end man skulle tro. Langt ude i fremtiden, sidder en betjener, SOMNI-451, og beretter om hendes liv, som et programmeret menneske og om hvordan hun brød ud og begyndte at tænke for sig selv, men har hele hendes eksistens mon været en ondskabsfuld konspiration... En ung mand kæmper for sin fredelige hverdag under tilbedelse af hans guder, som forstyrres af de ondskabsfulde Konaer.  En dag kommer en kvinde rejsende fra den anden verden til øen og af hende lærer han en masse om verdens fortid.

Dette er beskrivelser af de seks vidt forskellige fortællinger der forekommer i bogen. Umiddelbart er det svært at se en mulig sammenhæng, udover den kronologiske rækkefølge. Meget hurtigt finder man dog ud af, at der er en rød tråd gennem hele bogen, som forbinder de meget forskellige fortællinger på en elegant og tilfredsstillende måde. Jeg indså meget hurtigt at denne bog var lidt ud over det sædvanlige. Nogle af de korte historier fangede ikke min fulde interesse, men de var stadig værd at læse, for den spænding der lå i at finde ud af, hvordan den ene fortælling hang sammen med den forrige og den næste var fantastisk.

David Mitchell har i denne bog, efter min mening, skabt noget helt unikt og fantastisk. I én bog samler han flere forskellige genrer, eksempelvis science fiction og krimi, og ikke nok med at historierne er dybt forskellige, så ændrer han også skrivestil samt stavemåde. At springe sådan i tid og sted og alligevel kunne samle historien, viser at det er en meget talentfuld forfatter vi har med at gøre. Der kan ikke herske nogen tvivl om at jeg var svært begejstret for bogen, og vil selvfølgelig anbefale den til alle som er friske på at blive udfordret og underholdt på højt plan.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar