Bogudfordringer/Læsemål

Læsemål 2016:

Jeg satte mig to enkle mål for 2016, samt hoppede med på en tema-udfordring i form af en bogbingoplade. De mål lød, som følgende:
 • At læse flere bøger end 2015, hvor jeg nåede op på 34 bøger.
 • At mindske mit antal af ulæste bøger på reolen, som i starten af 2016 var 52 ulæste bøger. 
Det lykkedes mig ikke at læse flere bøger i 2016 end i 2015. Som jeg nævnte tidligere i indlægget, har læseflowet ikke været så godt i 2016, og jeg nåede kun op på 28 bøger. På Goodreads havde jeg sat et mål på 40 bøger, hvilket jeg selvfølgelig heller ikke nåede, dog valgte jeg her, at tælle de tegneserier med, som jeg havde læst, hvilket fik mig op på 35.

Derimod lykkedes det mig, at mindske antallet af ulæste bøger på reolen, da jeg nu har 45 ulæste bøger på min reol. Det er ikke en voldsom ændring, men det er dog en reducering.

Herudover havde jeg en reading-bingo-plade fra fra www.retreatbyrandomhouse.ca. Jeg fik udfyldt 23 felter ud af de 25. Resultatet var følgende:


Læsemål 2015

Jeg gav mig selv en udfordring for 2015, som jeg mente var temmelig overskuelig. På trods af dette, kom jeg ikke helt i mål. Én af de største udfordringer for mig er nok, at huske de mål jeg har sat mig. Jeg tænker ikke så meget over dem i min daglige læsning, hvorfor det mere var held end noget andet at jeg nåede de fleste. Status er følgende:

Mål: At læse flere bøger end jeg gjorde sidste år (30 bøger).
I 2015 nåede jeg at læse 34 bøger (plus en del tegneserier). Det er ikke vildt imponerende, men dog flere end sidste år, hvilket jo var målet.

Mål: At mindske mit antal af ulæste bøger på reolen (36).
Denne er lidt kringlet at svare på. Jeg var jo til bogbloggertræf i efteråret, hvor jeg fik en stor stak bøger. Jeg har besluttet mig for ikke at tælle de bøger med. Det er nok lidt snyd, men med så mange nye bøger på en gang, ville mit mål blive umuligt. Det har såmænd været svært nok i forvejen. Og når jeg gør bogstakken op, har jeg 35 ulæste bøger på reolen plus bøgerne fra bogbloggertræf. Det er en minimal reduktion, men en reduktion trods alt.

Mål: At genlæse minimum 2 bøger, som jeg holder af.
Jeg har fået genlæst 'Dragens Øjne' af Stephen King og 'A Christmas Carol'. De var begge dejlige fortællinger, som jeg nød at få læst igen.

Mål: At afslutte minimum 2 serier.
Jeg fik afsluttet Study-serien med 'Fire study'. Derudover fik jeg ikke afsluttet flere serier. Jeg læser ikke så mange serier, så ved egentlig ikke lige hvad jeg tænkte på, da jeg satte mig målet. Jeg har dog fået afsluttet 'The adventures of Sherlock Holmes', som jeg betragter lidt som værende en del af en serie, da den er fra min Sherlock Holmes-samlingen. Dog har jeg langfra afsluttet samlingen.

Mål: At læse minimum fem bøger af forfattere som hverken er europæiske eller fra nordamerika.
Her gik det lidt galt, og bærer præg af, at jeg ikke har konsulteret mine mål, når jeg har skulle vælge bøger. Jeg havde en idé om at læse nogle bøger fra Kina og Japan, men det blev kun til en enkelt fra Australien, nemlig 'Store små løgne' af Liane Moriarty.

Bogudfordring 2014


Jeg har været lidt i tvivl om hvilken bogudfordring jeg skulle hoppe på i år. Jeg synes det er enormt hyggeligt med emne-udfordringer, men synes ikke helt jeg har fundet en som passer til mig og mine læsevaner. Så er kommet frem til en jeg selv har sat sammen, men med stor inspiration fra både Frk. Hyms' og Sabrina's Blogs udfordringer.
Den er blevet som følgende:

 • Januar - Bog jeg har fået anbefalet. Jeg har fået anbefalet Hunger-Games Trilogien fra et utal af mennesker, bl.a. af min søster. Så i denne måneds udfordring har jeg endelig fået læst 'Hunger Games' og 'Catching Fire' af Suzanne  Collins.   
 • Februar - Bog skrevet i 1800-tallet. Jeg gik igang med 'En verdensomsejling under havet' af Jules Verne fra 1869, men nåede ikke at færdiggøre den i februar. Øv øv, men færdig blev den da!
 • Marts - Bog skrevet af kvindelig dansk forfatter. Endnu en gang kom jeg for sent igang og fik først læst denne kategori i april. Men læst det blev den og valget faldt på Tove Ditlevsens selvbiografi 'Gift'. 
 • April - Bog skrevet af debuterende forfatter. Jamen dog, hvornår mon jeg får indhentet denne udfordring. Nå, men april måned blev til maj, hvor jeg læste 'Øen' af Victoria Hislop. Hun er dog udkommet med en ny bog 'Tråden', men 'Øen' var hendes debutroman. Så jeg tillader mig at gradbøje kategorien en smule.
 • Maj - Bog i en serie (ligegyldigt hvad bind i serien). Vanen tro fik jeg først opfyldt denne kategori i juni. Men jeg har endelig fået læst 'The Twelve', som er fortsættelsen til 'Den Første'. 
 • Juni - Bog skrevet af forfatter, som ikke er fra Europa eller Nordamerika. Wuhuuu, så er bølgen vendt. Jeg har, rettidigt, fået læst 'Min fjerne landsby', som er en graphic novel af Jiro Taniguchi, der er en forfatter og tegner fra Japan. Det er ikke en bog-bog, men synes nu alligevel godt at den kan gå under udfordringen (i ved, det der med gradbøjning, som jeg er så god til).
 • Juli - Bog som foregår i dystopisk samfund. Pas, den her kategori nåede jeg simpelthen ikke :(
 • August - Bog omhandlende historisk begivenhed. Jeg har i august fået læst 'Sigøjnerinden fra Sevilla' af Ildefonso Falcones. Det er historisk fiktion om sigøjnere i 1700-tallets Spanien. Omhandler som sådan ikke en begivenhed, men så alligevel, idet det den blandt andet beskriver sigøjner-forfølgelsen.
 • September - Bog skrevet af mandlig dansk forfatter. Jeg har i september fået læst 'Eremitten' af den danske debuterende forfatter Thomas Rydahl.
 • Oktober - Bog udgivet i år
 • November - Bog som er filmatiseret
 • December - Bog som omhandler jul

Jeg vil løbende opdatere listen med de bøger jeg får læst og selvfølgelig kommer der en anmeldelse af dem.

Bogchallenge 2013


I det nye år deltager jeg i en bogudfordring fra boghunden, som går ud på at vælge 12 forfattere, man ikke har stiftet bekendtskab med endnu, og læse minimum 1 bog fra hver forfatter. Det synes jeg lød som en god chance for endelig at få taget hul på en del af de forfatterskaber, som har stået på min 'to-read'-liste alt for længe. Jeg har valgt følgende 12 forfattere:

Agatha Christie: Døden på NilenDet kringlede husSittaford mysteriet
Anne B. Ragde: Berlinerpoplerne
Carsten Jensen: Vi, de druknede
Edgar Allan Poe: Den røde døds maskeGuldbillen
Frank Herbert: Dune
Haruki Murakami: Kafka på stranden
Herbjørg Wassmo: Et glas mælk, tak
John Steinbeck: Cannery RowDagdriverbanden
Justin Cronin: Den Første
Paulo Coelho: The Alchemist

Jeg vil løbende opdatere listen med de bøger jeg får læst og selvfølgelig kommer der en anmeldelse af dem.

Læste forfattere: 12/12


Bogudfordringen 2012Her først på året gjorde min søster mig opmærksom på en bogudfordring på nettet fra bloggen 'Bogklubben mener', hvor man skulle læse 12 bøger inden for 12 forskellige kategorier i 2012. Jeg tilmeldte mig straks udfordringen og har nu, ved årets afslutning, fuldendt den.
Kategorierne samt hvilke bøger jeg har valgt at læse, er som følgende:

Hovedstæder: Englens spil af Carlos Ruiz Zafon
Politik: Kærlighed og Krig af John Jakes
Sport: Open af Andre Agassi
Farver: Fifty shades of grey af E. L. James
Natur: Mammutjægerne af Jean M. Auel
Tro: De sataniske vers af Salman Rushdie
Livsfaser: Verden ifølge Garp af John Irving
2012: Du forsvinder af Christian Jungersen
Ude og hjemme: Sidste nat i Twisted River af John Irving
Mode: Niceville af Kathryn Stockett
Kultur: Fatimas Hånd af Ildefonso Falcones
Tid: Skyatlas af David Mitchell

Læst: 12/12

De bøger der ikke linker videre til en anmeldelse, er der herunder en kort beskrivelse af:

Englens spil af Carlos Ruiz Zafon
Historien foregår i 1920'ernes Barcelona. Her følger vi David, som gentagne gange opsøges af en mystisk forlægger, der vil have ham til at skrive en bog for ham. Da David bliver tilbudt en betaling han ikke kan sige nej til, begynder han at blive viklet ind i mystiske hændelser. Han finder frem til en mand, som tidligere har lavet en aftale med samme forlægger og som endda har boet i det hus David lejer, og hvis skæbne endte tragisk. David prøver nu at undgå at lide samme skæbne. Bogen var rigtig god, skrevet i en flot sprog, men efterlader dog mange ubesvarede spørgsmål.

Open af André Agassi
Biografien "Open" af Andre Agassi har ghostwriter J.R. Moehringer. Bogen omhandler Agassis tenniskarriere, som startede i en tidlig alder under hård vejledning og overvågning af sin far, og fortsatte til op i trediverne. Han fortæller åbent om sit hårde liv, hadet til tennis, samt sin vej til at lære sig selv at kende. Bogen er skrevet i et pænt sprog, og i forhold til at sportsbiografier bestemt ikke er mit førstevalg når der skal læses, synes jeg den var okay. Der var dog en del: så vandt jeg så meget over ham, tabte så meget over ham, spillede den kamp der, og spillede en anden kamp her; som hurtigt kommer til at virke lidt tørt. Men en okay bog indenfor biografi-genren.

Mammutjægerne af Jean M. Auel
"Mammutjægerne" er tredje bog i serien om Jordens Børn. Vi følger Ayla, Cro-Magnon-kvinden, som sammen med Jondalar møder Mammutoi-folket (mammutjægerne). Dette er første gang Ayla møder folk, som hende selv, foruden Jondalar, og det gør et stort indtryk på hende. Hos dette folk bliver hun accepteret trods sin opvækst hos klan-folk, og Jondalar får sin sag for, da en anden viser interesse for den smukke, talentfulde Ayla. Bogen er skrevet i et behagelig roligt tempo, som også er gældende for de to første bøger i serien, man bliver dog en smule træt af det lettere overdrevede kærlighedsdrama, der udspilledes på grund af den ene misforståelse efter den anden. Det er en udmærket fortsættelse på Aylas liv, som udspiller sig 35.000 år før vor tidsregning.

De sataniske vers af Salman Rushdie
Bogen handler om den indiske skuespiller Gibreel Farishta, som har mistet sin tro og går under jorden, samt indisk-fødte Saladin Chamcha, som er uddannet i London og gør alt for at glemme hans indiske oprindelse pga. uoverensstemmelser med sin far. Begge er på vej i et fly fra Indien til England, da flyet kapres og styrter ned. Begge personer overlever styrtet over den engelske kanal, dog har Gibreel fået en glorie og Saladin gedeben og horn. Bogen var svær at komme igennem, men lod mig alligevel tilbage med følelsen, at jeg gerne ville læse den igen.

Sidste nat i Twisted River af John Irving
Bogen handler om kokken Dominic Baciagalupo og hans søn Danny, som bor i et lille skovhuggersamfund, Twisted River. En skæbnesvanger nat forveksler Danny den lokale sherifs kæreste, og fars elskerinde, med en bjørn og slår hende ihjel. Dette medfører faren og sønnens flugt fra byen, med eneste kontakt til deres forhenværende hjem gennem en god ven, Ketchum. Dominic og Danny når at flytte meget rundt i USA for til sidst at ende i Canada. Det er dog ikke selve flugten der er størst fokus på, men mere hvilke mennesker de møder, hvilke venskaber de får, hvilke arbejder de foretager sig, samt hvilke fortidige begivenheder Dominic fortier. Fader-søn forholdet er i fokus, som er et gennemgående tema i flere af Irvings bøger. Det er en rigtig god og dejlig fortælling, dog synes jeg at der bliver sprunget lidt for meget frem og tilbage i tid. Istedet for at være en udfordring, synes jeg det forvirrede mig og gjorde det svært at finde rundt i 'hvor vi nu var henne'. Men uanset hvad er det en god og anbefalelsesværdig bog.

Fatimas hånd af Ildefonso Falcones
Bogen er en storroman, som følger morisken Hernandos liv, som udspiller sig i Spanien i midten af 1500-tallet og frem til først i 1600-tallet. Det er en tid hvor de kristne hersker et Spanien, som udsættes for utallige fejlslagne oprør fra det muslimske trossamfund (moriskerne). Moriskerne og deres tro og kultur lider under den kristne magt, men Hernando får opbygget en tillid samt en levevej blandt de kristne, men mister af samme grund tilliden fra mange af hans brødre i troen; på trods af at han aldrig stopper med at kæmpe for hans tro i det skjulte. Derudover udspiller der sig et kærlighedsdrama, da hans elskede Fatima også begæres af Hernandos ondskabsfulde stedfar, som nærer stort had til sin stedsøn. Bogen er fantastisk læsning, og man kan ikke lade være med at have en dyb respekt for det store research-arbejde der ligger bag.7 kommentarer:

 1. Hej Sidsel
  Jeg har Vi, de druknede af Carsten Jensen liggende ude ved far, hvis du vil låne den. Den er virkelig god!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg gerne jeg vil, kan huske du talte godt om den:)

   Slet
 2. Hold da ferie. Skal love for du ligger hårdt ud med den bogchallenge *gg*. Har du besluttet hvilken bog med hemingway du vil læse.? Har ham også selv på min challenge liste..?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har begge mine bøger jo været temmelig korte, så nu må vi se når den lidt tungere litteratur kommer på bordet :) Altså jeg har fået anbefalet 'Hvem ringer klokkerne for' af Hemingway. Så med mindre jeg lige støder på en anden, tror jeg det er den jeg vil læse af ham i første omgang...

   Slet
 3. Har forresten også Dinas bog liggende ude ved far, hvis det var noget til wassmo.

  SvarSlet
  Svar
  1. Havde tænkt at jeg gerne ville læse 'et glas mælk, tak', da jeg har hørt rigtig meget godt om den. Men kan lige overveje Dinas bog, nu den er på 'lager' :)

   Slet
 4. haha, ja, Dinas bog er ihvertfald også god, og noget anderledes. "Hundrede år" af hende kunne jeg nu også godt tænke mig at læse.

  SvarSlet