tirsdag den 31. december 2019

Året der gik-statistik 2019

Endnu et år er gået, og idag på årets sidste dag, synes jeg at det er på sin plads at gøre status over læsning i 2019. Jeg har læst en masse gode bøger i dette år, og opdaget en masse nye spændende forfattere, herunder danske debutanter.

Jeg har udgivet 56 indlæg på bloggen i 2019, hvilket er det laveste antal i de år jeg har blogget, hvor det ligget mellem 57 og 74 indlæg om året. Af de 56 indlæg, har der været 35 boganmeldelser. Heraf var hele 89 % af boganmeldelserne baseret på fysiske bøger og kun 11 % på lydbøger.

Det indlæg med fik allerflest visninger i løbet af åre, var simpelthen anmeldelsen af den fantastiske bog 'Vi har altid boet på slottet' af Shirley Jackson. I kølvandet på den fulgte indlægget om mit besøg på Copenhagen Comics, og anmeldesen af den skønne fortælling 'Britt-Marie var her' af Fredrik Backman.

Top 3 over de bedste bøger læst i år:
 • Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson -  Det var en åbenbaring at træde ind i Shirley Jacksons forfatterskab, og denne bog fangede mig fuldstændigt ind i hendes sælsomme verden.
 • Northanger Abbey af Jane Austen - Filmatiseringer af Jane Austens bøger har altid været et hit for mig, og efter at have set filmatiseringen af Northanger Abbey et utal af gange, synes jeg det var bogens tur, og den skuffede ikke!
 • Dukkeværkstedet af Elizabeth MacNeal - Denne bog hørte jeg igennem Bookworms closet's læseklub, og faldt med det samme for bagsideteksten. Den viste sig at være en medrivende, smuk, klam og spændende fortælling i 1800-tallets London, som ramte fuldstændig plet i min smag.
Jeg kunne dog også nævne Snesøsteren af Maja Lunde og Britt-Marie var her af Fredrik Backman.

Herudover har jeg stiftet bekendtskab med nye dygtige danske forfattere ved Ellekongen af Signe Fahl, Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning og Væddermændenes nat af Tobias Stenbæk Bro.Top 3 over de bøger der skuffede:
 • Peter Pan af J. M. Barrie - Bogen er så smuk, men fortællingen var bare slet ikke så fin som jeg havde forestillet mig, selvom den havde sine højdepunkter. Den var ikke dårlig, men den levede bare ikke op til mine forventninger.
 • Iagttagelserne af Jane Harris - En genlytning af en barndomfavorit, endte ud med ikke at være en favorit længere. Sådan kan smag jo ændre sig med tiden.
 • Sidste Rejse af Carsten Jensen - Jeg tog bogen med til Grønland, da et af temaerne i bogen er Grønland, og forventede god underholdning, da 'Vi, de druknede' er så fantastisk. Men jeg synes simpelthen bogen var kedelig. Virkelig kedelig.

Sidste år var variationen af nationalitet på forfatterne ikke så stor, jeg læste flest bøger skrevet af kvinder, og langt de fleste bøger var udgivet i perioden 2000-2017, men spændte fra 1800-2018.
I år ser fordelingen således ud:

Wow, det her billede er ret vildt. Sidste år var variationen af nationaliteter på forfattere ikke stor, i år har den været endnu mindre. Hvor fordelingen sidste år var på 9 lande, er det i år på sølle 7 lande, og herunder er kun Nordamerika og Europa repræsenteret. De to højdespringere er USA og Storbritannien, hvor det sidste år var Danmark og Storbritannien.

I 2019 var der en endnu større overvægt af kvindelige forfattere i den bogpulje jeg har læst, og det er som sådan ikke noget jeg tænker over når jeg udvælger bøger, så der må simpelthen bare have været flere bøger, skrevet af kvinder, som jeg har fundet interessante.
Første udgivelse af bøgerne jeg har læst i 2019 fordeler sig over 11 årtier, til forskel fra blot 8 årtier i 2018. Dog er der kun et enkelt af de 11, som ligger før 1900-tallet, og langt de fleste lægger, ikke så overraskende mellem 2010-2019. Jeg har i år læst en del nyudgivelser fra 2019, nemlig 7 til sammenligning med blot 2 i 2018.

Litterære oplevelser:
I februar var jeg til Copenhagen Comics, hvor jeg blev nogle tegneserier rigere. Jeg deltog i Deweys readathon i oktober, hvor jeg fik læst en god bunke bøger og graphic novels.  Og så var jeg til bogforum i november, hvilket jeg synes var helt fantastisk. er kom jeg også hjem med en stak nye bøger.


Læsemål for året
Jeg satte lidt forskellige mål op for min læsning i 2019, som jeg store dele af året, slet ikke har skævet til, så resultatet er lidt derefter. Men jeg synes det er hyggeligt at sætte målene op, og følge op på dem fra tid til anden. Status blev følgende:

 • Gør bunken af ulæste bøger på reolen mindre.
  • Dette er en genganger fra år til år, da jeg altid vil stræbe efter at få det læst, som jeg har stående. Jeg startede året ud med 47 ulæste bøger, og slutter året af med 42 ulæste bøger. Det er ikke prangende, men dog en nedgang. Jeg er fuldt ud tilfreds, med at vær kommet i mål med dette punkt. Jeg valgte derudover 5 specifikke bøger jeg gerne ville læse, men fik kun læst én af disse, nemlig Peter Pan. Tja, det gik knap så godt.
 • Læs flere bøger end sidste år
  • Sidste år læste jeg 39 bøger og i år har jeg læst 39 bøger. Så ja, antallet er ikke steget, men niveauet holdes da stabilt. Det vigtigste for mig er egentlig også bare, at jeg nyder de bøger jeg læser og så er antallet egentlig mindre vigtigt, og det har jeg gjort.

 • 3x3 udfordringen
  • Fortsæt i tre bogserier. Tja, jeg er fortsat i serien Tågespind af Signe Fahl, samt i serien Cormoran Strike af Robert Galbraith/J. K. Rowling. Dog opstartede jeg ligeledes begge serier i år, så jeg har som sådan ikke forsat allerede påbegyndte serier ved årets start.
  • Genlæs tre bøger. Her er jeg lykkedes og har genlæst Snebarnet af Eowyn Ivey, Iagttagelserne af Jane Harris og Klasse af Curtis Sittenfeld.
  • Læs tre bøger som ikke er fra Europa eller Nordamerika. Ja her har jeg, som ovenstående tabeller viser tydeligt, fejlet totalt. Jeg har intet læst, som er fra forfattere udenfor Nordamerika eller Europa. 
_______________________________________

Samlet set har 2019 været et rigtig dejligt læseår. Jeg har læst rigtig mange gode bøger, jeg har modtaget rigtig gode bøger fra forlag, og jeg har i det hele taget nydt læsningen i fulde drag. Det må være mit eneste litterære ønske for 2020, at fortsætte med at læse af lyst og prioritere læsningen som et afkoblingsmiddel i en travl hverdag. Stort tak til alle jer der læser med på bloggen.

ET RIGTIG GODT NYTÅR TIL JER ALLE!Ingen kommentarer:

Send en kommentar