søndag den 3. november 2019

Thornhill af Pam Smy

Forfatter: Pam Smy, Titel: Thornhill, Forlag: Høst & Søn, Udgivelse: 2017 (denne 2018), Oversat af Camilla Christensen, 535 sider

Hvorfor læser jeg den?
I forbindelse med Deweys Readathon i oktober måned, var jeg et smut på biblioteket for at finde bøger til arrangementet. Jeg faldt over 'Thornhill', som er en graphic novel, jeg husker at have hørt godt om. Omslaget giver en lidt creepy stemning, som passede godt til mit læsetema 'hyggelig uhygge'. Så den blev lånt og læst.

Hvad handler den om?
Ella er flyttet i et nyt hus med sin far, og fra hendes vindue kan hun se en gammel faldefærdig bygning Thornhill, som førhen har fungeret som et pigehjem. Sideløbende følger vi Marys dagbog, som hun skriver 35 år tidligere, mens hun bor på pigehjemmet Thornhill. Mary mistrives på hjemmet, og da Ella begynder at se en skikkelse ovre ved den nedlagte grund, begynder hun at ane en forbindelse til den tidligere beboer.

Hvad synes jeg så om den?
Thornhill er en blanding af korte tekster og helside-illustrationer.  Den er derfor rimelig hurtigt læst, trods de mange sider. Omslaget som lovede en lettere creepy stemning, stemmer fint overens med den stemning der skabes i bogen, uden at fortællingen er direkte uhyggelig.

Al tekst følger Marys dagbog, mens alle illustrationer følger Ellas liv. På trods af at illustrationer og tekst følger hver deres spor, er der en god sammenhæng mellem de forskellige elementer, idet Ellas fortælling støtter op omkring Marys, for til sidst at krydse hinanden.

Det var en trist fortælling, hvor Marys dagbog, meget rammende, beretter om mobning og psykisk terror. Jeg kunne sagtens se en mere fyldig bog bygget op omkring Marys liv; men ikke i dette format (graphic novel), hvor den begrænsede tekst, og de stemningsfyldte illustrationer leder til en hvis mængde mystik, som giver fortællingen den creepy stemning, som er tiltænkt.

En fin læseoplevelse, som passer godt til en mørk efterårsaften, hvor træerne rusker lidt ekstra.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar