mandag den 11. november 2019

Liget i biblioteket af Agatha Christie

Forfatter: Agatha Christie, Titel: Liget i biblioteket, Orig. titel: The Body in the Library, Forlag: Wangels Forlag a/s, Udgivelse: 1942 (denne 1990), Oversat af Lone Burmeister, 202 sider

Hvorfor læser jeg den?
Efter at jeg færdiggjorde 'Mordet i Præstegården', som foregik i Miss Marples landsby St. Mary Mead, havde jeg lyst til at vende tilbage til byen og dens beboere. Da jeg havde 'Liget i biblioteket' stående, som også skule foregå i byen, kastede jeg mig straks over bogen.

Hvad handler den om?
På Gossington Hall vågner Obert Arthur Bantry og Dolly Bantry op til en foruroligende nyhed. Der ligger et lig af en ung kvinde i deres bibliotek, og ingen har en anelse om hvem denne kvinde er. Det kommer dog snart frem, at kvinden har en relation til en formuende familie der for tiden bor på The Majestic Hotel. Dolly tager hendes skarpe veninde Miss Marple med på hotelophold, så de to ældre damer kan få sat lidt skub i opklaringen.

Hvad synes jeg så om den?
Jeg gik igang med denne fortælling fordi jeg havde et særligt ønske om, at høre mere om beboerne i St. Mary Mead, herunder den lille præstefamilie. Her blev jeg dog en anelse skuffet, da det er meget begrænset hvor meget man hører til disse beboere, da størstedelen af fortællingen foregår på et hotel i den nærliggende by, Danemouth. Det kunne en smule research nok have fortalt mig på forhånd, men da jeg nyder at vide så lidt om fortællingen som muligt inden læsningen, var det altså ikke gået op for mig. Da skuffelsen over dette havde lagt sig, kunne jeg fint nyde dette lille mordmysterie i klassisk Agatha Christie-stil, hvor de fleste synes potentielt skyldige.

Miss Marple havde ikke en særlig fremtrædende rolle, dog spiller hun en vigtig brik i opklaringen, da Miss Marple, som altid, ved mere end de fleste. Hun er en mester i at have et overblik over hvad der rører sig i krogene, og viser sig som et mesterligt geni, når det kommer til at finde sammenhænge.

Det var en spændende fortælling, dog var det en temmelig snørklet affære, hvor tåbelige gerninger satte en kæp i hjulet for opklaringen. Det virkede dog lidt for mærkeligt, at nogle rent faktisk ville være så tåbelige, hvilket gjorde hele plottet en anelse mindre troværdigt.

Men altså endnu en hyggelig Agatha Christie-roman, hvad skal jeg dog gøre når min lille samling er læst!Her kan I læse anmeldelser af de andre Agatha Christie-bøger jeg har læst:

Hercule Poirot:
Miss Marple:
Andre:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar