søndag den 6. oktober 2019

Peter Pan af J. M. Barrie

Forfatter: J. M. Barrie, Titel: Peter Pan, Forlag: Harper Design, Udgivelse: 1911 (denne 2018), 250 sider

Hvorfor læser jeg den?
Da jeg var i London sidste år på min lille Harry Potter-tur, besøgte jeg House of Minalima, som foruden at have produceret alverdens grafisk materiale til Harry Potter filmene, også har udgivet en smuk serie af klassiske børnefortællinger. Jeg kunne selvfølgelig ikke forlade butikken uden at købe en bog med mig, og her valgte jeg altså denne udgave af  'Peter Pan'.

Hvad handler den om?
Peter Pan fører Wendy og hendes brødre fra London til Ønskeøen, for at give de fortabte drenge en mor. Ønskeøen er stedet hvor alle ens fantasier og eventyr bliver til virkelighed, og hvor der ikke er behov for at vokse op, og Wendy og brødrene begynder snart at glemme hvad de har forladt derhjemme.

Hvad synes jeg så om den?
Ren grafisk er denne bog en fryd for øjet. Alt spiller, og de forskellige illustrationer og interaktive elementer igennem bogen, gør læsningen virkelig fin og hyggelig. Det var helt bestemt den grafiske fremstilling jeg nød mest ved bogen.

Selve fortællingen var jeg ikke helt så vild med. Jeg kender den grundlæggende historie fra Disneys fremstilling, og kunne som barn ret godt lide denne film. Jeg var spændt på at se, hvor lig den var med den oprindelige fortælling, og jeg må sige at der umiddelbart ikke er taget mange kunstneriske friheder i forhold til tegnefilmen. Dog er der selvfølgelig langt flere hændelser i bogen, som f.eks. huset der bygges omkring den sårede Wendy og historien om 'The Never Bird', som får sig en ny rede. Der er en masse sjove og pudsige detaljer i bogen, som jeg normalt ville holde af. Men der er noget ved fortællestilen, som jeg ikke bryder mig synderlig om. Forfatterens kommentarer siver i en lind strøm ud imellem bogens sider, og disse virkede temmelig kyniske, hvilket tog det hyggelige, uskyldige fra mig under læsningen.

Mr. og Mrs. Darlings naivitet undrede mere end den underholdt, og jeg var lidt træt af fremstillingen af Wendy. Pigen som forelsker sig i Peter Pan og indvilliger i at lege mor, styre husholdning, gøre rent og lave mad til drengene på Ønskeøen. Jeg er klar over, at fortællingen er over 100 år gammel, og hvilke børn leger ikke 'far, mor og børn'? Det er der jo intet galt i. Men det var som om, at Wendys rolle som husmor fyldte mere, end den behøvede, og imens Wendy legede husmor, så var drengene ude på diverse eventyr på Ønskeøen. Jeg forsøgte at se igennem fingre med dette, men det vedblev dog at være et irritationspunkt for mig under læsningen.

Jeg holder stadig på sin vis af historien om Peter Pan, og synes det er en dejlig fortælling at læse for børn. Men jeg kommer nok aldrig til at genlæse den for min egen skyld, det skulle da kun være for at nyde de virkelig fine illustrationer, som er gennemgående i hele denne udgave.Ingen kommentarer:

Send en kommentar