fredag den 9. august 2019

Skamløs - Rebelske kvinder der ændrede verden 1 af Pénélope Bagieu

Forfatter: Pénélope Bagieu, Titel: Skamløs - Rebelske kvinder der ændrede verden 1 (link), Orig. titel: Culottées 1 - Des Femmes qui ne font que ce qu'elles veulent, Forlag: Cobolt, Udgivelse: 2016 (denne 2018), 141 sider

Denne bog er et anmeldereksemplar fra bog-ide.dk.

Hvorfor læser jeg den?
'Skamløs' har længe været på alles læber, og Pénélope Bagieu har vundet flere priser for sit arbejde med denne bog. Det er en bog jeg længe har ville læse, hvorfor jeg bestilte den fra bog-ide.dk, som har været så venlige at sponsorere et anmeldereksemplar.

Hvad handler den om?
Bogen indeholder 15 korte fortællinger, fortalt i tekst og billede, om 15 kvinders liv, der alle har levet ekstraordinære liv, som har ændret en flig af historiens gang. Kvinderne tæller lige fra den skæggede dame Clémentine Delait, til den kendte danserinde og modstandskvinde Josephine Baker, til Giorgina Reid, som ikke ville acceptere at et gammelt fyrtårn var på vej i havet.

Hvad synes jeg så om den?
Der er kommet rigtig mange af denne type bog, som alle er sat i verden for at informere, om nogle af de mange kvinders liv, som har haft en stor betydning gennem historien. Jeg har flere af dem stående på min bogreol, da jeg er vild med at læse om stærke, dygtige, intelligente og snedige kvinder. Det betyder ikke, at jeg ikke gerne vil læse om lignende mænd, for det vil jeg meget gerne. Forskellen er bare, at jeg allerede har læst om disse mænd, gennem hele min opvækst, og stadig gør det, gennem historiebøger, romaner, artikler og lignende. Derimod har kvinderne ikke været repræsenteret på samme niveau gennem tiden, måske særligt i historiebøgerne, og jeg synes det er helt på sin plads, at der nu tages revanche, og udgives en masse forskellig litteratur, som sætter fokus på de mange kvinder, som har spillet en rolle i historiens gang.

Med det sagt, så synes jeg at 'Skamløs' var en pragtfuld bog. Jeg synes at hver fortælling er inspirerende og interessant, og det er dejligt at se at der både var kvinder jeg kendte, og kvinder jeg aldrig havde hørt om. Fortællingerne er blot en kort gennemgang af kvindernes liv, idet de fortælles fra personens fødsel til død (lige bortset fra en enkelt, som stadig lever), og kan bruges som inspirationskilde til at dykke mere ned i de forskellige kvinders liv. Det eneste jeg ærgrede mig over efter endt læsning var, at den var så hurtigt læst!

De kort fortalte livshistorier er tegnet på fineste vis, med et virkelig spændende farvebrug. Derudover er der, til hver fortælling, udført en særdeles smuk dobbeltside-illustration, som jeg virkelig kan bruge lang tid på at beundre.

Jeg var rigtig glad for at læse denne fine bog, og mest af alt er jeg glad for at der er bøger som disse tilgængelige for næste generations drenge og piger, som gennem opvæksten kan lære, at kvinder, som mænd, kan udrette store ting, og at der virkelig ingen begrænsninger er.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar