tirsdag den 20. august 2019

Dinas bog af Herbjørg Wassmo

Hørt som lydbog på eReolen, Forfatter: Herbjørg Wassmo, Titel: Dinas bog, Orig. titel: Dinas Bok, Forlag: Lindhardt og Ringhof, Udgivelse: 1989 (denne lydbog 2012), Varighed: 16 t. 23 min., oplæst af Gerda Andersen

Hvorfor læser jeg den?
Læsningen (eller i dette tilfælde lytningen) af 'Dinas Bog' har været længe undervejs. Jeg har set filmen for flere år tilbage, så jeg kendte til fortællingen, og har længe tænkt, at det var en bog jeg gerne ville læse på et tidspunkt. Da jeg fik et fint eksemplar af bogen i gave for et par år siden, endda med en fin hilsen i fra giveren, havde jeg den oplagte mulighed. Jeg fandt den oplagt at tage med, da jeg skulle et smut til Helsinki, for selvom om handlingen foregår i Norge, tænkte jeg at fortællingen ville harmonere fint med Finland i november. Men ak og ve, jeg glemte bogen i flyet, og pludselig stod jeg alene i Helsinki uden bog. Det går jo ikke, så første stop var en boghandel hvor jeg købte 'The Essex Serpent', men jeg kom jo så ikke så meget videre med 'Dinas Bog'. Men for nylig da jeg skulle finde en ny lydbog til køreture, dukkede den frem og jeg tænkte, at nu skulle det være.

Hvad handler den om?
Dina bliver som barn svigtet af sin far, og må tidligt i livet lære at klare sig selv. Først da det er for sent, indser faren, at Dina har udviklet sig til et hæmningsløst, uregerligt barn, som går sine egne veje. Faderen anskaffer sig en huslærer for at rette op på skaden, som åbner Dinas øjne for cello-spil, som forbliver en livslang passion. I en tidlig alder bliver hun giftet bort til en ældre mand Jacob Grønelv, herren på Reinsnæs, og selvom det er svært for folket på Reinsnæs at vænne sig til den enfoldige Dina, finder de en måde at leve sammen på. Men med Dina må man træde varsomt, og med Jacob Grønelvs tidlige død, står Dina i en ung alder med ansvaret for Reinsnæs og dets folk, hvilket får sindene i kog hos flere der har stået Jacob nær.

Hvad synes jeg så om den?
Dina er en valkyrie. En magnet som ikke slipper sit tag når først hun har fået fat. Hun accepterer ikke svaghed eller mistillid fra dem der står hende nær, og belønner dem der er gode for hende, straffer dem der ikke er. Efter endt læsning (=lytning) er jeg lidt forvirret over mine egne følelser overfor Dina. På den ene side ser jeg denne kvinde, der blev udsat for et stort svigt som barn, men har rejst sig fra asken og er blevet en stærk, selvstændig kvinde, som tager hvad hun vil have. På den anden side ser jeg en kvinde, som føler at hun har retten til at bestemme over liv og død, og som beholder dem i døden, som hun ikke kan få i livet. Og den kvinde skræmmer mig.

Men fortællingen, som foregår i 1800-tallets Norge, er dragende og spændende. Dina opfører sig ikke som det forventes af en kvinde på denne tid, og det er forfriskende at læse om. Livet på Reinsnæs omfatter mange forskellige slags mennesker, og jeg var vild med at følge med i livet hos disse forskellige personer, som alle har del i Dinas liv.

Nu hvor jeg på forhånd havde set filmen, kendte jeg den overordnede handling i bogen, men jeg glæder mig enormt meget til at læse videre i trilogien, hvor jeg ikke aner hvor fortællingen fører mig. Jeg ved blot at den første bog sluttede temmelig brat, og det bliver spændende at se hvordan Dina kommer til at klare sig i de næste bøger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar