søndag den 21. juli 2019

Sidste rejse af Carsten Jensen

Forfatter: Carsten Jensen, Titel: Sidste rejse, Forlag: Gyldendal (bogklubsudgave), Udgivelse: 2007 (denne 2008), 319 sider

Hvorfor læser jeg den?
Jeg fandt bogen på et loppemarked tilbage i 2016, og siden da har den stået på min hylde med ulæste bøger. Men da jeg skulle til Grønland for nyligt, var denne bog den oplagte rejsekammerat, da den omhandler Grønland.

Hvad handler den om?
Maleren Carl Rasmussen fik sit kunstneriske gennembrud i en ung alder efter en rejse til Grønland. Senere i livet, på jagt efter ny inspiration, tager Carl Rasmussen endnu engang den lange rejse. Her tænker han tilbage på sit liv, sin barndom, ungdom, og sit ægteskab. Trods han har fået den status som maler, som han ønskede, føler han ikke at livet er gået som han håbede, og han søger svar i Grønlands barske natur.

Hvad synes jeg så om den?
Det tog mig temmelig lang tid at færdiggøre denne bog, da den faldt mig lidt kedelig. Og på trods af, at den havde ligget på mit natbord længe, var den hurtig glemt efter endt læsningen. Jeg fandt flere passager virkelig interessante, nemlig de afsnit som foregik i  Carl Rasmussens barndom, samt de afsnit hvor Carl Rasmussen interagerede med befolkningen på Grønland, samt på Falster. Selve sejlturen til Grønland, hans karriere og hans mange tanker om sit eget værd, fandt jeg lidt svære at komme igennem.

Store dele af bogen drejer omkring Carls usikkerhed i livet, hans søgen efter en kunstnerisk åbenbaring, og hans søgen efter Gud. Men det er som om, at Carl aldrig bliver stillet tilfreds, og som tiden går, og der kommer nye bølger indenfor malerkunsten, klamrer han sig til de principper han har haft med sig fra sin tidlige ungdom, men frygter samtidig at blive overgået på grund af dette. Og hele det her lidende kunstner-tema trættede mig en anelse.

Fortællingen er bygget løst over den virkelige maler Carl Rasmussens liv, hvilket jeg som idé finder ret interessant, men fortællingen fangede mig bare aldrig rigtigt.

Bogen har nogle fine naturbeskrivelser af Grønland, og giver en indsigt i livet på Grønland som tilflytter sidst i 1800-tallet, samt interaktionen med den grønlandske befolkning. Det er ikke noget jeg har læst særlig meget litteratur omkring, men helt sikkert noget jeg gerne ville dykke mere ned i.

Alt i alt en velskrevet bog, som giver lidt indsigt i Grønlands historie, men som aldrig rigtig fangede mig. Jeg ville til hver en tid anbefale at kaste sig over Carsten Jensens 'Vi, de druknede' istedet, som jeg synes er virkelig god.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar