tirsdag den 29. januar 2019

Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson

Bogen er sponsoreret af bog-ide.dk
Forfatter: Shirley Jackson (link til forfatter)
Titel: Vi har altid boet på slottet (link til bog)
Orig. titel: We Have Always Lived in the Castle
Forlag: Alhambra
Udgivelse: 1962 (denne 2018)

255 sider


Baggrund for læsningen:
Det virker til at Shirley Jackson er på alles læber. Med en nyudgivet graphic novel over hendes 'The Lottery' og hendes bog 'We Have Always Lived in the Castle', som netop er udgivet på dansk, er der også en del aktuelle udgivelser på markedet. Men det er egentlig mange år siden jeg fik interesse for hendes bog 'We Have Always Lived in the Castle'. Den blev ofte nævnt i bogblogger-kredse, og jeg noterede den som en bog jeg burde få læst. Det skete bare aldrig rigtig. Men nu hvor bogen er udgivet på dansk for første gang, og i en virkelig smuk indbinding, fik jeg en stor trang til endelig at få den læst. Jeg har fået tilsendt bogen via bog-ide.dk, som har været så venlige at sponsorere dette læse-eventyr. 

Kort resumé:
To gange om ugen tager Mary Catherine Blackwood, eller Merricat, ned i landsbyen for at handle ind. Hendes rute er nøje planlagt, så hun kan vække så lidt opmærksomhed som muligt under sine indkøb, da mødet med landsbyboerne er en ubehagelighed som skal overstås. Landsbyboerne har et indædt had til det der er tilbage af Blackwood-familien. Merricat, bor sammen med sin søster Constance og sin onkel Julian i det gamle Blackwood-hus. Constance har ikke forladt ejendommen siden den resterende familie døde på tragisk vis, og det er derfor op til Merricat at ordne indkøbene. Hverdagen er nøje planlagt og følger et fast skema, indtil deres fætter Charles dukker op og skaber kaos i huset.

Evaluering:
Fra første side var jeg tryllebundet af denne mystiske fortælling. Merricat er vores fortæller, og allerede fra første kapitel er læseren ikke i tvivl om, at dette er en særegen ung kvinde. Hvad der heller ikke er tvivl om er, at Blackwood-huset bærer på hemmeligheder, og jeg var, fra første kapitel, sulten efter at lære dem alle at kende. Jeg havde en anelse om hvad fortællingen handlede om, og man kan da også hurtigt føle at den 'store overraskelse' er blevet spoilet allerede i forordet. Men sandheden er, at den 'store overraskelse', egentlig ikke kommer som en overraskelse, om man har fået det af vide på forhånd eller ej. Det er alt det andet, som forbliver usagt, som giver mig kuldegysninger, og som får mig til at spekulere som en gal på, hvad der præcis er sket i Blackwood-huset og hvordan det hele skal forstås.

Man kan vælge at læse fortællingen præcis som den er skrevet, og ikke lægge mere i det, og på denne måde få en rigtig fin læseoplevelse. Man kan derimod også vælge at opsnappe de små ledetråde, som Shirley Jackson har spredt ud over siderne, og forsøge at finde svar på alle de spørgsmål man kunne stille, men ikke får svar på. Jeg har brugt en del tid på, efter endt læsning, at tænke over mulige forklaringer. Faktisk føler jeg mig så overbevist om en alternativ mening, at jeg har lyst til at læse fortællingen igen, for at se om det holder vand. 

Det er lang tid siden, at jeg har læst en bog, som jeg har funderet så meget over efter endt læsning, og det er virkelig skønt, at læseoplevelsen rækker ud over de skrevne sider. Det er uden tvivl en fantastisk fortælling, og jeg er så glad for, at jeg endelig fik den læst.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar