torsdag den 17. januar 2019

Mig og min olding af Pierre Gagnon

Anmeldereksemplar fra Grodin Gagnon Forlag
Forfatter: Pierre Gagnon
Titel: Mig og min olding
Orig. titel: Mon Vieux et Moi
Forlag: Grodin Gagnon Forlag
Udgivelse: 2009 (denne 2018)
81 sider
Baggrund for læsningen:
Jeg blev kontaktet af Grodin Gagnon Forlag i forbindelse med udgivelsen af denne bog på dansk. Det er et nyopstartet forlag, som har til mission at udgive fransksproget litteratur (udenfor Europa) oversat til dansk. Normalt ville det nok ikke være en bog jeg ville være faldet over grundet det anonyme cover og en forfatter jeg ikke er bekendt med, men fortællingen lød fin og bestemt ikke ukendt i særlig Canada og Frankrig.

Kort resumé:
En ældre, pensioneret mand, vælger at lade Léo, som ellers boede på plejehjem, flytte ind i hans hus. Léo boede på plejehjem med mandens tante, og efter at hun er gået bort, optager Léo en særlig plads i mandens hjerte. Det er dog en større opgave at lade en gammel mand flytte ind, og kræver både ombygning, anskaffelse af kæledyr, utallige hensyn og uendelige mængder af tålmodighed.

Evaluering:
Der er ingen tvivl om, at dette er en hjertevarm fortælling. En fortælling om næstekærlighed og omsorg. Men også en fortælling om menneskets forfald, for hvad sker der egentlig når vi bliver gamle.

Fortællingen er skrevet i en humoristisk tone, og jeg kunne da heller ikke lade være med at trække på smilebåndet, men samtidig er der noget tragikomisk over hele situationen. For er det virkelig sådan vi alle ender? Småsenile og fjerne fra virkeligheden? Det gjorde mig lidt trist, men fik mig også til at tænke på, hvordan vi plejer vores ældre i samfundet. Fortællingen ligger ikke skjul på, hvor meget manden ofrer for, at lade Léo flytte ind. Det er både tid, privatliv, men også hele hans sociale omgangskreds. Men til gengæld giver han Léo uanede mængder af omsorg og kærlighed, i hans sidste tid i livet. Har alle menesker ikke fortjent at tilbringe deres sidste tid med nogen som holder af dem?

En meget kort, men hjertevarm fortælling, som kan sætte lidt tanker igang hos alle os der altid har så travlt, om at bruge tid på det der virkelig betyder noget i livet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar