søndag den 13. januar 2019

Krinoline og kedsomhed - Danske steampunknoveller

Titel: Krinoline og kedsomhed - danske steampunknoveller
Forlag: Science Fiction Cirklen
Udgivelse: 2018

264 sider

Baggrund for læsningen:
Da jeg var til bogforum i efteråret faldt jeg over denne fine bog på Science Fiction Cirklens stand. Det er en antologi med en række noveller af forskellige forfattere, som alle falder indenfor steampunk, som er en subgenre til science fiction. Jeg synes virkelig at bogen har et yderst tiltalende udtryk, og da jeg også finder steampunk meget interessant, købte jeg den.

Resumé:
Denne novellesamling indeholder 13 steampunknoveller skrevet af 13 forskellige forfattere. Handlingerne spænder bredt, lige fra risikable ekspeditioner i luftskibe, til en kvindes fængsel i krinoline, til forsøget på at monitorere såkaldt ætervind.
Samlingen indeholder følgende forfattere: Manfred Christiansen, Freddy E. Silva, Jesper Goll, Majbrit Høyrup, Richard Ipsen, Nikolaj Johansen, Kenneth Krabat, Bjarke Schjødt Larsen, Lars Ahn, Jesper Rugård, A. Silvestri, Camilla Wandahl og Gudrun Østergaard.

Evaluering:
Jeg var rigtig spændt på at komme igang med denne samling, og min efterfølgende følelse omkring den er også overvejende positiv. Som med alle novellesamlinger, har jeg ikke en forventning om at blive fanget af alle fortællingerne, hvilket heller ikke var tilfældet her. Men jeg fandt størstedelen af novellerne virkelig interessante, og flere af dem ville jeg ønske fortsatte.

De noveller som jeg syntes særligt godt om var følgende:
  • Manfred Christiansen - Træsko
  • Majbrit Højrup - Fordærvets sommer
  • Lars Ahn - Engle og støv
  • A. Silvestri - Til polen, hurra
  • Camilla Wandahl - Jeg finder dig
  • Gudrum Østergaard - Krinoline og kedsomhed - eller historien om en rigtig kvinde

Fælles for de ovenstående titler, førte de mig ind i en anden verden, som jeg virkelig fandt tiltrækkende. Det er imponerende, at man i en forholdsvis kort fortælling, kan føre en læser ind i en verden forskellig fra vores, som samtidig er troværdig. Det gjorde disse forfattere virkelig fremragende, og særligt Lars Ahns og Camilla Wandahls fortællinger sluttede på en sådan vis, at de sagtens ville kunne fortsættes i en fortælling af romanlængde. Og hvis det var tilfældet, ville jeg med glæde læse dem begge.

Jeg synes at det er en aldeles vellykket novellesamling. Novellerne er meget forskellige, både i handling og i stil, hvorfor jeg vil vove at påstå, at samlingen vil falde i god jord hos en bred skare.

Jeg kan anbefale at læse denne samling, såfremt man er til science fiction, og har lyst til at læse et varieret bud på, hvad steampunk kan være.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar