lørdag den 22. december 2018

The Memoirs of Sherlock Holmes af Arthur Conan Doyle

Forfatter: Sir Arthur Conan Doyle
Titel: The Memoirs of Sherlock Holmes
Fra samling: 'The Complete Sherlock Holmes'
Forlag: Barnes & Noble
Udgivelse: 1893 (denne 2009)

'The Memoirs of Sherlock Holmes' er en samling noveller, som er en del af min 'The Complete Sherlock Holmes'-samling fra 'Barnes and Nobles Leatherbound Classics'. Novellesamlingen består af følgende 11  fortællinger:

Silver Blaze  •  The Yellow Face  • The Stockbroker's Clerk
The Gloria Scott •  The Musgrave Ritual  •  The Reigate Squire
The Crooked Man  •  The Resident Patient  •  The Greek Interpreter
The Naval Treaty •  The Final Problem

I denne samling følger vi endnu engang den yderst opmærksomme Sherlock Holmes, samt hans trofaste følgesvend Dr. Watson, som ligeledes er fortælleren af mysterierne. Det er ligesom den forrige samling, 'The Adventures of Sherlock Holmes', små afsluttede mysterier i hver fortælling, og er på denne måde ikke afhængige af hinanden. Indtil videre har jeg syntes bedst om disse korte fortællinger, fremfor de roman-længde fortællinger jeg har læst ('A study in Scarlet', 'The Sign of the Four'). Denne samling har virkelig nogle skønne fortællinger, og man stifter for første gang bekendtskab med Sherlocks bror Mycroft, samt superskurken Moriarty, i denne samling.

Rygterne vil vide at Doyle på dette tidspunkt, var godt og grundig træt af at skrive om Sherlock Holmes (et tilbagevendende problem for forfattere med meget kendte fiktive figurer, eksempelvis Agatha Christie og hendes Hercule Poirot). Uden at afsløre for meget, kan jeg vist godt nævne, at denne 'frustration' kommer til udtryk i den sidste fortælling i denne novelle-samling, hvor Sherlock Holmes' detektiv-virken får et brat endeligt. Dog bevidner min tykke samling, som jeg endnu ikke er halvvejs igennem, at der er mange flere fortællinger om Sherlock Holmes, hvor de kommer fra. Så grundet den store efterspørgsel i kølvandet på disse udgivelser (og formentlig også økonomien), valgte Doyle af genoptage fortællingerne om sin mesterdetektiv i en lang række efterfølgende fortællinger (til stor glæde for mig).Kort introduktion til hver novelle:
 • Silver Blaze: En konkurrencehest er forsvundet og der er sket et mord. Sherlock Holmes og Watson bliver tilkaldt til gerningsstedet for at hjælpe det lokale politi med at udrede de mystiske omstændigheder. Der er her tale om en meget usædvanlig morder.
 • The Yellow Face: Dette er en mere stilfærdig gåde, hvor Sherlock Holmes, for en gang skyld, ikke får ret i sine formodninger.
 • The Stockbroker's Clerk: En mand får et jobtilbud, som han ikke kan sige nej til, men mystiske omstændigheder får ham til at opsøge Sherlock Holmes. Dette er et mysterie, som nærmest løser sig selv, inden Sherlock Holmes kommer igang. 
 • The Gloria Scott: Sherlock fortæller Dr. Watson om den første sag han var på, som foregik under hans collegetid, og omhandlede hans vens far. I denne fortælling får vi enkelte detaljer om Sherlocks fortid, som ellers er en sjældenhed i disse fortællinger.
 • The Musgrave Ritual: Sherlock fortæller om en gammel sag, hvor et gammelt ritual fører ham ud på en sand skattejagt.
 • The Reigate Squire: For at restituere efter en lang og udmattende sag, tager Holmes imod et tilbud om et ophold i Surrey. Der går dog ikke lang tid før der sker et mord i området, som Holmes ikke kan holde sig fra.
 • The Crooked Man: Et ægtepar skændes bag lukkede døre, og ender med den ene part død, den anden i en choktilstand ude af stand til at tale. Det er nu op til Sherlock Holmes af finde rede i hvad der skete.
 • The Resident Patient: For år tilbage har Dr. Trevelyan åbnet egen praksis, takket være en mæcen. Nu er hans mæcen dog begyndt at være angst for at forlade sit hjem, og frygten forstærkes, da der dukker nogle atypiske patienter op hos Dr. Trevelyan
 • The Greek Interpreter: For første gang hører vi om, og møder Sherlocks bror, Mycroft. Mycroft er også en mand med næse for et godt mysterie, og sæter straks Sherlock og Watson i forbindelse med en græsk mand, som har haft en mærkelig oplevelse.
 • The Naval Treaty: Watson hører fra en gammel skolekammerat, hvis karriere og helbred er i fare, da nogle yderst vigtige papirer er bortkommet under hans varetægt.
 • The Final Problem: Sherlock er på sporet af et enormt kriminelt netværk, og ikke mindst dets bagmand Professor Moriarty. Moriarty er dog ikke som den gennemsnitlige forbryder, men matcher Holmes i intelligens, hvilket sætter Holmes på en alvorlig prøve.


Læs mine tidligere indlæg om Sherlock Holmes her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar