mandag den 31. december 2018

Året der gik-statistik 2018

Idag på årets sidste dag gør jeg status over min læsning for året. Det er så klichefyldt, men alligevel så sandt, at året er forsvundet for næsen af mig. Året har været fyldt med gode oplevelser, herunder også gode læseoplevelser.
Bloggen har været rimelig stabil i år. Jeg har fået udgivet 64 indlæg, som er en anelse mere end sidste år, hvor jeg skrev 57. Af de 64 indlæg, har der været 31 boganmeldelser. Heraf er 77 % af dem baseret på fysiske bøger og 23 % på lydbøger.

Det indlæg med flest visninger var 'Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe af Agnès Martin-Lugand', hvilket uden tvivl skyldtes at der blev linket til anmeldelsen på Politikens Forlags facebook-side. Herefter fulgte 'Min kæreste elskling af Gabriel Tallent' og 'Deweys Readathon efterår 2018 - En løbende opdatering'


Top 3 over de bedste bøger læst i år:
 • Min kæreste elskling af Gabriel Tallent -  Jeg modtog bogen som et anmeldereksemplar fra Politikens forlag, og den slog virkelig benene væk under mig. Fortællingen er barsk, voldsom, men også utrolig smuk. Det er en læseoplevelse som rørte mig, og som stadig sidder i mig, her 3 måneder efter endt læsning.
 • Skammerkrigen af Lene Kaaberbøl - Dette er sidste bog i en serie på fire, om skammerens datter Dina. Jeg genlæste alle fire bøger i år, som blev sponsoreret af bog-ide.dk. Det var virkelig hyggeligt at genlæse bøgerne, og jeg synes at den sidste bog samler trådene virkelig godt og giver en smuk afslutning på en fantastisk serie.
 • Folkets skønhed af Merete Pryds Helle - Denne bog overraskede mig virkelig positivt, med dens spændende og medrivende slægtshistorie, samt det fantastiske tidsbillede af Danmark op igennem 30'erne.

Top 3 over de bøger der skuffede:
 • Folket i klippehulerne af Jean M. Auel - Jeg er ikke sikker på præcis hvor meget denne bog skuffede, da mine forventninger ikke var så høje, men det er en af de bøger der ligger i bunden på pointskalaen for årets læsning. Jeg har efterhånden kæmpet mig igennem næsten hele serien, men ærlig talt så er de alt for langtrukne at læse.   
 • Jul hele året af Thomas Winding - Jeg havde håbet på en hyggelig julefortælling, men fik istedet en ret sær fortælling uden så meget mening og handling før til slut. Men som skrevet i anmeldelsen, skal den nok testes af på et barn, som måske kan finde en mening i besynderlighederne.
 • Kaninbjerget af Richard Adams - Jeg nåede lige at blive færdig med denne fortælling, som jeg havde håbet ville falde i min smag. Men ærlig talt fangede kaninernes gøren og laden mig slet ikke, og først sent i fortællingen fandt jeg en smule interesse for handlingen. Der kommer en anmeldelse på bloggen inden længe.


Jeg har ikke tænkt så meget over at læse varieret i forhold til hvilket land bogen kommer fra, eller hvornår den er udgivet, men jeg har alligevel lavet en lille oversigt som viser lidt om min læsning i 2018:

Nationalitet på forfattere:

Jeg må indrømme at jeg havde forestillet mig lidt flere søjler på dette diagram, samt lidt mere højde på flere af dem. Diagrammet taler sit tydelige sprog, jeg læser hovedsagligt bøger af danske og engelske forfattere. Det er som sådan ikke så overraskende for mig, men at der er så få andre overraskede mig en del.

Mandlige eller kvindelige forfattere:

Jeg læser klart flest bøger af kvindelige forfattere. Mit bud inden opgørelsen var nok at det var en anelse mere ligeligt fordelt.

Hvornår bøgerne er udgivet første gang:


Det her diagram er lidt vildt, da det viser at stort set alt jeg læser er udgivet mellem 2000-2017. Igen havde jeg troet der var mange flere ældre udgivelser end der reelt er, da jeg holder meget af at læse gamle klassiske forfattere (herunder Agatha Christie og Arthur Conan Doyle). Måske jeg skal bruge noget af denne nyfundne viden, når jeg skal sammensætte mine læsemål for 2019...

Litterære oplevelser:
2018 har også budt på lidt forskellige litterære oplevelser, herunder et virkelig interessant  og inspirerende forfatterinterview med Asli Erdogan på Den Sorte Diamant.  Jeg tog til Comic Con Copenhagen, hvor jeg kom derfra med en spændende ny tegneserie med den fineste signering. Bogforum i år bød på en masse gode bogkøb, og jeg dedikerede et helt døgn til en masse læsning under efterårets Deweys Readathon. Jeg fik også nogle spændende oplevelser på årets rejser, hvor jeg i Dublin besøgte det smukke bibliotek på Trinity College og i Rumænien besøgte Draculas slot. Min tur til London endte ud i tre Harry Potter-inspirerede indlæg, da både House of MinaLima, Kings Cross station, og Harry Potter Studios blev besøgt.


Læsemål for året
Jeg satte en del forskellige mål op for min læsning i 2018, som skulle inspirere og udfordre. Jeg gennemgår disse i et andet indlæg, som snarest kommer på bloggen, men jeg kan løfte sløret for, at jeg har klaret nogle af målene virkelig godt, og nogle af målene virkelig dårligt. Men mere om det på et andet tidspunkt.

________________________________________

Jamen samlet set har 2018 været et virkelig godt år, hvad angår læsning og spændende litterære oplevelser. Jeg har læst meget få bøger, som jeg ikke brød mig om, hvilket jeg håber gentager sig i 2019. Livet er for kort til alt for mange dårlige læseoplevelser.

Stort tak til alle jer der læser med her på bloggen. Det er nu engang sjovest at bruge tid på bloggen, når der er folk i den anden ende der har lyst til at følge med.

ET RIGTIG GODT NYTÅR TIL JER!

4 kommentarer:

 1. Godt nytår!
  Jeg skal snart læse 'Min allerkæreste elskling- - glæder mig!


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, det er spændende hvad du synes om den!

   Slet