fredag den 30. november 2018

Sjælesluger af Gail Carriger

Forfatter: Gail Carriger
Titel: Sjælesluger
Orig. titel: Soulless
Serie: Parasol Protectorate #1
Forlag: Lydbog fra Tellerup
Udgivelse: 2009 (denne 2015)

Hørt som lydbog på e-reolen
Varighed: 11 t. 11 m.
Oplæst af Nan Rostock
Baggrund for læsningen:
Jeg faldt over denne lydbog på e-reolen, og tænkte at den kunne være hyggelig. Jeg synes generelt at steampunk-genren er interessant (har for nylig anskaffet mig en antologi), så jeg kastede mig ud i det.

Kort resumé:
Scenen er sat i 1800-tallets London, hvor en særlig aftale tillader at vampyrer, varulve og almindelige mennesker bor i sameksistens. Miss Alexia Tarabotti, en egenrådig ung kvinde, skiller sig ud, da hun er sjælløs. Dette giver Alexia visse evner i forhold til andre overnaturlige væsener, og foruden varulvens Lord Maccon's interesse, er der en mystisk sammensværgelse som fatter interesse for denne kvinde, hvis evner kan udnyttes til deres fordel.

Evaluering:
Jeg kan virkelig godt lide at læse fortællinger omkring 1800-talles London, og jeg er vild med hele denne steampunk-genre, hvor der er fantasifulde maskiner, dingenot-agtige våben, og giftdepoter i hverdagsudstyr. Derudover kan jeg lide at Miss Alexia er en kvinde med ben i næsen, som ikke ligger under for tidens normer og kvindesyn. 

Jeg synes til gengæld ikke at det er særlig underholdende at høre om at Alexia er en 26-årig pebermø, som forældrene har opgivet at få gift. At hun har to søstre, som tilsyneladende er uintelligente, men smukke, mens Alexia er intelligent, men ikke klassisk smuk. For på trods af, at der bruges meget krudt på at fortælle at Alexia hverken er smuk eller tiltrækkende, og ikke kan gøre sig nogle forhåbninger om at blive gift (hun er jo 26 år!!!), så er byens mest eftertragtede ungkarl alligevel på jagt efter hende. Jeg ville ønske man havde strøget nogle af klichéerne her. 

Herudover er der utrolig mange scener indeholdende en sprængfarlig koncentration af seksuel frustration, og det er som om, at dette bliver hovedfokus for bogen, hvorimod jeg meget hellere ville høre mere om den her mystiske sammensværgelse, om datidens videnskab, samt om hele strukturen i samfundet. 

Så alt i alt synes jeg at bogen havde muligheden for at fortælle en interessant historie, men at den snublede lidt i klichéer og kærlighed. Da det er første bog af en serie, kan det meget vel være, at næste bog indhenter lidt af det efterspurgte, men ud fra første bog alene, synes jeg at den skuffede lidt.Ingen kommentarer:

Send en kommentar