mandag den 8. januar 2018

Den evige ild af Ken Follett

Bogen er sponsoreret af bog-ide.dk
Forfatter: Ken Follett
Titel: Den evige ild
Originaltitel: A Column of Fire
Serie: Kingsbridge #3 
Forlag: Cicero
Udgivet: 2017

903 sider
Baggrund for læsningen:
Det kommer vist ikke bag på nogen, at jeg er ret vild med at læse historisk fiktion. Og i denne genre er Ken Follett et geni. Han skriver om storslåede begivenheder og storslåede personligheder, og jeg har læst alle hans bøger i denne genre. Så da han udkom med en ny historisk bog i efteråret, og endda en fortsættelse til hans Kingsbridge-serie, var jeg ikke i tvivl om, at den skulle læses, og valgte at dette skulle være den næste sponsorerede bog fra bog-ide.dk. Ken Follett forfatterprofil kan læses på bog-ide.dk her.

Kort resumé:
Ned Willard vokser op i Kingsbridge i 1500-tallets England, hvor striden mellem katolikker og protestanter er stor. Han opdager hurtigt, at livet bringer modvind, både hvad angår religion, kærlighed og karriere. Da han kommer til at arbejde tæt på den unge Elizabeth Tudor, som lever i husarrest, får han en nyt mål med livet. At føre Elizabeth Tudor til tronen, og at skabe religionsfrihed i England. Intet er dog let i en verden, hvor religion er en undskyldning for magtmisbrug og politisk ufred.

Evaluering:
Folletts historiske romaner løber ofte over et helt liv, hvilket også er tilfældet i denne. Han tager os med på store søslag, politiske stridigheder, hævngerrige togter og hjerteskærende kærlighedsfortællinger.

Men der var noget som manglede. Der er endnu engang skabt en storslået fortælling, med pomp og pragt, og jeg kunne næsten høre fyrværkeri til slut. Men jeg var på ingen måde så investeret i fortællingen, som jeg har været i de to forrige. Dette er tredje bind i Kingsbridge-serien, som på nuværende tidspunkt består af tre bøger, umiddelbart uafhængige af hinanden. Der er nogle hundrede år imellem de tre bøger, fællesnævneren er, at de alle udspringer fra den fiktive by Kingsbridge.

Jeg tror at manglen lå i, at jeg ikke nåede langt nok ind i det persongalleri der var sat op. Jo, Folletts bøger er ikke kendt for lange, grundige personkarakteristikker, men jeg plejer altid at kunne føle uretfærdigheden, harmen og hævnlysten, når jeg følger hans personer i bøgerne. I denne bog kunne jeg ikke rigtig føle det. Det virkede til, at fordi der skulle fortælles om så mange forskellige skæbner, så glemte forfatteren helt, at få de detaljer med, som får læseren til at føle med dem.

For det er en god fortælling! Der er alle de rigtige ingredienser til den perfekte underholdning, men åh hvor ville jeg gerne have hørt om 20 % færre personer, og 20 % mere om de resterende.

Men hermed ikke sagt, at jeg ikke nød bogen, for det gjorde jeg. Jeg havde bare håbet, at den kom på højde med de to forrige, hvilket helt sikkert var for meget at forvente, da det er to bøger, som jeg elsker. Jeg er generelt ret vild med at læse historisk fiktion, og Ken Follett gør det så let, at læse om store historiske begivenheder. Han fortællinger foregår altid i vigtige historiske perioder i verden, og han formår at få flere vigtige spillere med, udover England, i denne bog Holland, Frankrig og Spanien.

Hvis man har læst 'Jordens søjler' og 'Uendelige verden' (de to første Kingsbridge-bøger), så er denne nærmest uundgåelig. Hvis ikke, kan man sagtens læse den alligevel. Det er super god underholdning, til mange hyggelige læsetimer her i januar.


2 kommentarer:

  1. Jeg glæder mig så meget til selv at gå i gang med Den Evige Ild. Som du skriver er det jo lidt et must, når man har læst de to første. Tak for god spoilerfri anmeldelse :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den var selvskreven på læselisten! Jeg håber at du kommer til at synes godt om den :)

      Slet