lørdag den 16. december 2017

Julebestiariet af Benni Bødker og John Kenn Mortensen

Forfatter: benni Bødker
Illustrator: John Kenn Mortensen
Titel: Julebestiariet
Forlag: Cobolt
Udgivelse: 2017

107 siderHer på de seneste er jeg blevet ret interesseret i John Kenn Mortensen illustrationer, så da jeg så at denne bog udkom denne vinter, blev jeg straks nysgerrig. Da bogen blev promoveret på Bogforum i år, planlagde jeg, at jeg skulle finde den og prøve at bladre lidt i den. Skæbnen ville, at da jeg bevægede mig mod standen, stod de to herrer Benni Bødker og John Kenn Mortensen på Børnescenen og fortalte om bogen. Jeg besluttede mig hurtigt for at købe bogen, og fik efterfølgende bogen signeret af begge bagmænd, og jeg må sige, at det simpelthen er den fineste signering (se nederste billede).

Julebestiariet består af en kort introduktion til 24 monstre der kommer frem til jul. Hvert monster er inddelt i en fareklasse, samt har en beskrivelse af signalement og hvor i verden man vil kunne støde på dem. Man kan vælge at læse om ét julemonster pr. dag i december frem til d. 24 december, hvilket jeg tydeligvis ikke har gjort. Men jeg elsker idéen!

Jeg er simpelthen vild med illustrationerne i denne bog. Jeg synes at John Kenn Mortensen er en fantastisk tegner, og han forstår virkelig at få uhyggen frem på hver en side i bogen. Se bare hvordan 'Julebukken' har ændret karakter på nedenstående billede.


Med de fleste skrøner og traditioner, har man det med at huske på alt det gode, hyggelige og rare, men de fleste fortællinger har også en mørk side. I denne bog kan man læse om både den gode og den mørke side, af mange juleskrøner, som fortælles verden over. Der er heriblandt utrolig mange forskellige udlægninger af en slags julemand rundt omkring i verden, som altid kommer med gaver til de artige børn, men som har lidt forskellige strategier for afstraffelse af de uartige. Det er et farverigt katalog fra at blive slået med et birkeris til at få sprættet maven op, som fyldes med halm (dette sker dog kun for de virkelig uartige børn). Det er interessant at læse om de mange fortællinger, som formentlig er udsprunget fra den samme og jeg havde lyst til at læse mere. Denne bog henvender sig til børn, som formentlig synes, at tekstmængden er helt perfekt. Men for mig, er jeg nysgerrig efter at høre meget mere om de forskellige skrøner.

Det er en virkelig fin bog, som helt sikkert kan skræmme de fleste børn til at opføre sig ordentlig i december, eller som minimum undgå monstrene ved at bruge bogens 'Tip til overlevelse'. Bogen kan helt sikkert anbefales til de (u-)hyggelige, mørke december-aftener.2 kommentarer:

  1. Den er simpelthen så fin. Jeg var også nødt til at få fingrene i den efter Bogforum. Jeg intet mindre end forguder John Kenn Mortensens illustrationer i alt hvad han laver.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er bare et eller andet over hans illustrationer! Jeg har virkelig lyst til at anskaffe mig alt han har illustreret...

      Slet