torsdag den 2. november 2017

Forfatter-interview på Den Sorte Diamant: Junot Díaz

Det Kongelige Bibliotek var så venlige at tilbyde to billetter til deres forfatter-arrangement i mandags, hvor Junot Díaz gæstede scenen. Jeg kendte ikke til forfatteren Junot Díaz da jeg modtog mailen, men efter en kort søgning, fandt jeg frem til, at han lød som en rigtig interessant forfatter. Han er opvokset i Den Dominikanske Republik, bor i USA og har vundet Pulitzer-prisen for sin roman 'Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv'. Hans forfatterskab fokuserer på livet som immigrant, og fokus for interviewet var kolonialisme, racisme og migration, hvilket lød så spændende, at jeg takkede ja til billetterne.

Med en veninde under armen, drog vi afsted til Den Sorte Diamant. Selvom jeg kan se diamanten fra min altan, har jeg paradoksalt nok aldrig været indendørs, men det fik jeg lavet om på i mandags. Det er et smukt bibliotek, og Dronningesalen, som vi sad i var enormt flot.


Junot Díaz var i samtale med journalist Lotte Folke Kaarsholm, som gjorde det helt okay. Men da Junot Díaz begyndte at tale, fangede han straks salens opmærksomhed. Jeg var vildt imponeret over hans vid og hans indsigt i verden. Hans kritik af hvordan vores samfund er bygget op, blev fulgt op af den ene skarpsindige bemærkning efter den anden, som virkelig fik sat gang i tankerne. 

'A predator never remember' - Junot Díaz

Han fortalte om sin opvækst i Den Dominikanske Republik, hans flytning til USA, hans syn på Danmark og immigration, og ikke mindst hans syn på minoriteter i verden. Det var store emner han kom omkring, og han mestrede dem uden berøringsangst, og med en hel masse på hjerte. I en tid hvor immigration fylder så meget i verden, ikke mindst Danmark, tilføjede Junot Díaz et frisk synspunkt til debatten, som fokuserede på medmenneskelighed, ansvarlighed og rimelighed. 

'Gratitude chokes the truth out of people' - Junot Díaz

Jeg gik derfra med en masse nye tanker, som var blevet plantet i mit hoved af en mand, som jeg intet kendte til få timer forinden. Og det er virkelig det bedste ved denne type arrangementer, man ved aldrig helt hvad man får ud af det, men man kan være ret sikker på, at man bliver en lille smule klogere. 

Og en vigtig note: Han var vild med dystopier og gav to anbefalinger, som i selvfølgelig ikke skal gå glip af, nemlig 'Dawn' af Octavia Butler og 'V for Vendetta' af Alan Moore.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar