tirsdag den 2. april 2013

Morgenvandrerens rejse

Forfatter: C. S. Lewis
Titel: Morgenvandrerens rejse
Originaltitel: The voyage of the dawn treader
Serie: Narnia-fortællingerne, 5
Forlag: Borgen
Orig. udgivelse: 1952
Læs også anmeldelsen af ’Troldmandens Nevø’, ’Løven, heksen og garderobeskabet’, ’Hesten og drengen’ og ’Prins Caspian’ som er de fire forrige fortællinger om Narnia.

Lucy, Edmund og deres ubehøvlede fætter Eustace kommer, gennem et maleri, til at være passagerer på ’Morgenvandreren’, som er Kong Caspians skib. Caspian har svoret at rejse østpå i ét år for at finde ud af hvad der skete med de syv hertuger, som blev sendt væk da Caspians onde onkel Miraz sad ved tronen. Dette fører dem på en spændende rejse, hvor trolddom og eventyr er hovedingredienser. Eustace lærer glæden ved at have venner at kende, og Lucy og Edmund oplever deres sidste eventyr i Narnia. 

Lewis har her skabt en fortælling, hvor Edmund og Lucy går igen fra de forrige fortællinger. Lucys medmenneskelighed kommer til udtryk, da bådens passagerer bliver sat på en hård prøve, ved at skulle døje Eustace dagen lang. Eustace er beskrevet som ubehøvlet og bedrevidende, og den første sætning i bogen, som er lidt sjov, lyder som følgende:

(citat: Morgenvandrerens rejse)
Der var en dreng, der hed Eustace Clarence Scrubb, og han havde næsten fortjent det.

Jeg synes at denne fortælling rummede en melankolsk stemning, som ikke er kommet til udtryk i samme grad i de forrige fortællinger. Jagten på de syv hertuger bærer helt sikkert en del af det melankolske element, da nogle af dem er kommet af dage på tragisk vis. For eksempel ligger den ene af hertugerne, forvandlet til guld, på bunden af en sø. Dette medfører en nærmest uhyggelig stemning, som endnu engang beviser at Lewis ikke er bange for at inddrage død og melankoli i børnebøger.    

Fortællingen er både humoristisk, fantasifuld og melankolsk, og jeg synes den lever fuldt ud op til de forrige fortællinger i serien. Under point-givningen har jeg forsøgt at tage højde for at fortællingen er skrevet til børn.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar