tirsdag den 5. februar 2013

Prins Caspian

Forfatter: C.S. Lewis
Titel: Prins Caspian
Originaltitel: Prince Caspian
Serie: Narnia-fortællingerne, 4

Forlag: Borgen
Orig. udgivelse: 1951
Læs også anmeldelsen af ’Troldmandens Nevø’, ’Løven, heksen og garderobeskabet’ og ’Hesten og drengen’, som er de tre forrige fortællinger om Narnia.

Et år efter Peter, Susan, Edmund og Lucy kom tilbage fra Narnia, bliver de på mystisk vis kaldt tilbage dertil og erfarer hurtigt at der er gået mange hundrede år i Narnias tidsregning, siden de var der sidst. Et oprør mod telmarinerne, som har erobret Narnia og fordrevet dets dyr og væsener, er under opsejling under ledelse af Prins Caspian. Snart må menneskebørnene sande at denne krig ikke kan vindes uden hjælp fra Aslan og de mange fabeldyr, som har holdt sig skjult i mange hundrede år.

Endnu en gang har Lewis skabt en fantastisk historie om parallel-universet Narnia. Selvom Prins Caspian har fået den ære at figurere i titlen, er fortællingens umiddelbare omdrejningspunkt de tilbagevendende konger og dronninger Peter, Susan, Lucy og Edmund. Det var bestemt et glædeligt gensyn med de fire børn, og især Edmund viser sig fra sin bedste side, ved blandt andet at være på Lucys side, hvilket ikke var tilfældet i ’Løven, heksen og garderobeskabet’. Dette faktum ændrede mit syn på Edmund og jeg kunne godt lide at Lewis har turdet ændre børnenes roller i forhold til hinanden siden sidst man hørte om dem.

Også denne fortælling har mange sjove små detaljer og jeg kan virkelig godt lide måden hvorpå den kædes sammen med dens meget forskellige forgængere. For eksempel kommer børnene til Narnia, ved at Prins Caspian blæser i et horn, som Susan tabte kort før de kom tilbage til deres egen verden gennem klædeskabet i ’Løven, heksen og garderobeskabet’.

Fortællingen er bestemt på højde med de forrige, og på trods af fortællingernes mange forskelligheder, formår Lewis at bevare den humoristiske, fantasifulde og børnevenlige stemning i denne fortælling såvel som de forrige.  Under point-givningen har jeg forsøgt at tage højde for at fortællingen er skrevet til børn.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar